A je to tu, sezóna dozrievania mojej obľúbenej rebarbory, pripomína mi detstvo,prázdniny,leto a koláč od mojej babičky, či prababičky...patrí veru medzi moje obľúbené a preto skúšam rôzne koláče a recepty momentálne z rebarbory :) Má kyselkavejšiu chuť a chutí výborne v spoločnosti jahôd, takže už Vás asi napadlo, že v akej kombinácii bude tentokrát..tak šup do kuchyne a skúšať..aké máte skúsenosti s rebarborou Vy ?
Suroviny :
Cesto :
200 g hladkej múky
50 g kukuričného škrobu
1 žĺtko ( bielko čo vystane sa použije v plnke)
1/2 čl kypriaceho prášku
150 g masla
100 g cukru
Plnka :
2 bielka
2 PL práškového cukru
1 žĺtko
250 ml mlieka
50 g kukuričného škrobu
1 vanilka
80 g cukru
250 g hrudkovitého tvarohu
rebarbora 2 stonky
jahody podľa chuti
práškový cukor na posypanie
Postup :
Zo surovín na cesto si vypracujeme krehké maslové cesto, z ktorého si 1/3 si odložíme, druhou časťou vyložíme tortovú formu. Kraje by mali siahať do výšky 2 cm. Necháme chladiť v chladničke, kým pripravíme plnku. Mlieko, škrob ( ak náhodou nemáte doma, použite krupicu alebo hrubú múku) a cukor si zmiešame a uvaríme si z tejto masy plnku ( hustoty pudingu), potom pridáme tvaroh a žĺtko, spolu dobre premiešame a nakoniec do plnky zamiešame bielka, ktoré sme si vyšľahali s práškovým cukrom. Nalejme hotovú plnku na vychladené cesto a posypeme nadrobno nakrájanou rebarborou a jahodami. Na záver posypeme koláč rozdrobeným cestom, ktoré sme si odložili bokom a pečieme pri 180 °C asi 50 minút. Plnka môže byť trasľavá, ale keď vychladne zhustne, takže sa netreba báť, že sa koláč nevydaril :) Koláč po vychladnutí nechajte aspoň na hodinku zachladiť, my sme nevydržali a hneď sme krájali, dobrú chuť želám :)
Žiadne komentáre :
Zverejnenie komentára