nedeľa 8. marca 2015

Jablkový koláč



Koláče, ktoré pečiem si často vyberám aj podľa počasia, keď je teplejšie mám skôr chuť na ovocné, ľahké kombinácie a naopak keď je zima hustejšie a čokoládovejšie koláčiky a keďže nám dnes krásne svieti slniečko voľba padla na jablkový svieži, jemný koláč..a môžete naň využiť aj posledné zásoby jabĺk, ktoré máte doma :)





Suroviny :

Cesto :
75 g masla ( zmäknutého )
125 g kryštálového cukru
3 vajcia
100 g hladkej múky
1 čl prášku do pečiva
3 PL mlieka
1 čl vanilkového extraktu

Plnka :
500 g jabĺk ( ja som použila sladké, keď máte kyslejšie použite 2 PL citrónovej šťavy )
60 g kryštálového cukru
1 PL vanilkového extraktu
3 PL kukuričného škrobu
šťava z 2 citrónov

Krém na potretie :
250 g mascarpone
100 ml šľahačky

Na ozdobu :
cejlónska škorica podľa chuti



Postup :

Ako prvé si pripravte krém,  do menšieho hrnca si nakrájajte ošúpané jablká, pridajte citrónovú šťavu, vanilkový extrakt a cukor, povarte na miernom ohni až kým masa nezhustne a jabĺčka budú mäkké ( trvá to asi 15 minút),  zmiešajte škrob s trochou vody, pridajte ho do jabĺk, chvíľku povarte kým jablká neprevrú a tak Vám vznikne hustý krém . Bude asi pudingovej konzistencie, nechajte ho úplne vychladnúť. Potom si pripravte cesto, vajíčka si oddeľte, bielky vyšľahajte dotuha, pridajte cukor a prešľahajte do lesklej pevnej peny. Žĺtky si dajte do väčšej misky, pridajte mlieko, vanilkový extrakt a maslo prešľahajte dobre spolu. Pridajte vyšľahané bielka, zamiešajte , potom pridajte preosiatu múku s kypriacim práškom. Všetko dobre premiešajte, a vylejte do maslom vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (priemer 24-26 cm ). Pečte asi 20 minút pri 160 °C. Nechajte úplne vychladnúť a potom prerežte na polovicu a naplnte vychladnutým jablkovým krémom.  Dajte zachladiť a pripravte si krém tak, že si vyšľaháte šľahačku skoro dotuha, prešľahajte zvlášť aj mascarpone, aby sa s ním ľahšie pracovalo a postupne zamiešavajte špachtľou do mascarpone šľahačku, až kým nevznikne krém na potieranie. Tortu potrite po celom obvode a posypte škoricou. Dobrú chuť želám...





2 komentáre :

  1. Pre mojich jablkovych kamaratov ako stvoreny :-) aspon mi na Velku noc ostane viac z Tiramisu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jéj, to som rada, že ťa moje koláčiky inšpirovali a budú zdobiť veľkonočný stôl :)

      Odstrániť