nedeľa 8. februára 2015

Pomarančový koláč s jablkovými kvetmi





 Tento koláč je vhodný ako bodka po nedeľnom obede, je svieži a ľahučký, jeho príprava je však predĺžená vo vytváraní kvietkov( mne to trvalo asi 1 hodinu) ale výsledný efekt určite stojí za to . Nakoniec Vám bude ľúto ho nakrájať. To by bola však veľká chyba pretože, jeho chuť je výborná, odporúčam naozaj každému vyskúšať. Mňa si tento koláč získal a určite som ho nepiekla posledný krát.


Suroviny :

Cesto :
1 lístkové cesto- u nás sa lepšie osvedčilo ako krehké, ak by však niekto mal radšej krehké tu je recept na krehké cesto s orechmi :
200 g hladkej múky
100 g mletých orechov
170 g zmäknutého masla
6 lyžíc studenej vody
Postup:
Suroviny si dobre zmiešame a vzniknuté cesto uložíme do chladu na 30 minút, potom rozvaľkáme a dáme do koláčovej formy. Cesto si predpečieme pri 170°C asi 15-20 minút, zaťažené fazuľami. Potom na cesto Nalejeme krém. Ten kto si zvolí druhú variantu, lístkové cesto nemusí predpiecť. Stačí rozvaľkať a uložiť do koláčovej formy.



Krém :
250 ml šľahačky
150 ml mlieka
nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
80 ml bieleho vína
4 PL múky
3 žĺtka
6 PL cukru
1 čl vanilkového extraktu

Na ozdobu :
5 jabĺk
1 PL pomarančový/marhuľový džem

Z uvedených surovín na krém si uvaríme puding, ktorý nalejeme na pripravené cesto.
Potom si pripravíme z jabĺk kvety a to tak, že si škrabkou na zemiaky šúpeme jablká a každý plátok si zvinieme do kruhu. Keď už máte väčší kvietok uložíte ho na pomarančovú plnku a opakujete  kým nezaplníte celú formu. Nakoniec si ešte medzi kvety dáme trošku pomarančového džemu, ak nebudete mať pomarančový stačí aj marhuľový. Pečieme pri 180°C asi 30 minút. Pred podávaním necháme úplne vychladiť, aby bol krém úplne stuhnutý. My sme nevydržali a už vlažný koláč krájali. Dobrú chuť prajem :)



2 komentáre :