nedeľa 25. januára 2015

Vláčny čokoládový koláč s orieškovým likérom




Pôvodný názov tohto koláčika je mud cake ( v preklade bahenný koláč). Mal by byť v strede vláčny, nie úplne vysušený. Je to jeden z ťažších koláčov, vhodný na zimu. Je to koláčik vhodný pre všetkých čokoholikov.  Odporúčam ho vyskúšať, mňa tento koláč veľmi prekvapil, likér ho výborne zjemnil a tá čokoládová chuť..už chýba len šálka výbornej kávičky a môžete vychutnávať čokoládovú
mňamku.





Suroviny :
100 g orieškovej čokolády
150 g masla
50 g kvalitného kakaa
150 g cukru
180 ml orieškového likéru  (Manner, Baileys, môžete aj klasické Baileys použiť, v tom prípade dajte do cesta horkú čokoládu )
3 vajíčka
170 g hladkej múky
1,5 čl prášku do pečiva
0,5 čl sódy bikarbóny
štipka soli
Čoko krém :
150 g horkej čokolády
75 ml smotany na šlahanie
75 ml orieškového likéru
1 PL masla

Postup prípravy :

Najskôr si pripravíme hrniec s vodou, nad ktorý položíme ohňuvzdornú misu ( môže byť aj sklenená ) .Do misky pridáme orieškovú čokoládu, maslo, kakao, cukor, likér a maslo. Začneme ohrievať spolu, miešame kým sa všetko dobre nerozpustí. Necháme chvíľku odstáť, aby sa nám vajíčka nezrazili keď ich budeme vmiešavať. Keď masa už nie je horúca, postupne zamiešame vajíčka po jednom. Nakoniec pridáme preosiatu múku, ktorú sme si zmiešali so sódou bikarbónou a práškom do pečiva. Spolu všetko dobre premiešame a vlejme do tortovej formy, ktorú sme vymastili maslom a vysypali múkou. Pečieme 40-45 minút, pri 160 °C. Koláč by nemal byť úplne suchý, v strede by mal byť taký vláčny mäkkučký, ale na paličke s ktorou budete skúšať či je koláč upečený, Vám nesmie zostať tekuté cesto. Kým sa cesto pečie , znovu si nad parou miešame čokoládu,smotanu,likér a maslo, kým sa nám neroztopia. Túto masu necháme vychladnúť. Tuhým krémom potierame vrch koláča a môžeme ešte posypať kakaom. Dobrú chuť :)


Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára