utorok 8. septembra 2015

Hruškový tarte tatin



 Priznám sa, jeseň patrí medzi moje najobľúbenejšie ročné obdobie, nie je nám už tak teplo vonku, zababušíme sa do deky, popíjame teplučký čaj, po dome nám rozvoniava vôňa teplého koláča...Zbožňujem jesenné prechádzky , keď stromy menia farby..a už je cítiť vo vzduchu práve toto obdobie, čo ma nesmierne teší..a práve preto som si dnes vybrala tento hruškový horúci sladučký koláčik..už len čajík k nemu a knižka a jesenná nálada prichádza :)



Suroviny :

Cesto :
1 šálka hladkej múky
100g studeného masla
1 čl cukru
štipka soli
3 PL kyslej smotany/gréckeho jogurtu

Plnka :
60g masla
4-5 PL cukru ( ja som použila muscovado dodáva príjemnú karamelovú chuť )
8 menších hrušiek
škorica
1 citrón
1 PL kandizovaného zázvoru



Postup :

Na cesto si zmiešame v robote múku, cukor a soľ. Pridáme studené maslo nakrájané na kocky a mixujeme len dovtedy, kým nám nevznikne pieskové sypké cesto. Potom pridáme smotanu a spolu dobre zamiešame. Cesto zabalíme do fólie a uložíme na hodinku do chladničky. Hrušky si ošúpeme,rozpolíme a vydlabeme stred, na záver pokvapkáme citrónovou šťavou. V panvici si na miernom ohni rozpustíme maslo s cukrom, pridáme polovičky hrušiek a povaríme asi 15 minút v karamelovej omáčke. Do veľkej tortovej formy naukladáme hrušky, polejeme karamelovou šťavou, posypeme škoricou a zázvorom, ktorý sme si nakrájali na malinké kúsky. Na záver vyberieme cesto z chladničky, ktoré si rozvaľkáme a uložíme ho na hrušky. Pečieme pri 175°C asi 35-40 minút, kým nám vrch nezozlatne. Upečený koláč necháme chvíľku postáť, s nožíkom odlepíme cesto od formy a prevrátime hore dnom na servírovací tanier. Podávame horúce s kopčekom zmrzliny alebo smotany. Dobrú chuť :)


Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára