sobota, 10. októbra 2015

Tekvicová bábovka so salkovou omáčkou




A máme tu konečne jeseň, ktorá patrí medzi moje najobľúbenejšie ročné obdobie, samozrejme so zimou :) v tomto období sú vhodnými sladkými spoločníkmi hutnejšie a ťažšie koláče..medzi moje obľúbené kombinácie patrí aj tekvica, doplnená korenistou vôňou tekvicového alebo perníkového korenia...Tak čo, skúsite ju aj Vy ??


Suroviny :
2vajcia
1 šálka cukru
300 g tekvicového pyré ( uvarená, rozmixovaná maslová tekvica)
1 kypriaci prášok
1 PL tekvicového korenia ( môžete použiť perníkové)
1 kyslá smotana
1/3 šálky oleja
2 šálky hladkej múky
štipka soli

Salko poleva :
 1 konzerva salka
1 šálka hnedého cukru ( ja som použila muscovado, tmavší je vhodný na karamelové omáčky)
1 čl vanilkového extraktu/pasty
2 PL masla

Na ozdobu:
hrsť pekanových orechov 



Postup :

Vajíčka si vyšľaháme s cukrom, pridáme pyré, múku, smotanu a všetky ďalšie  suroviny pomaly zašľahávame do cesta. Cesto vylejeme do vymúčenej bábovkovej formy a pečieme pri 180°C asi 45 minút. Na polevu si pripravíme malý hrniec, v ktorom zmiešame salko, cukor a vanilkovú pastu. Necháme zovrieť a varíme na miernom ohni asi 8 minút. Na záver pridáme maslo, dobre zamiešame, necháme pár minút postáť a omáčkou polejeme vychladnutú bábovku. Posypeme pekanovými orechmi a papáme, dobrú chuť :)



1 komentár :